GOEDE KOFFIE ZETTEN

EEN HEERLIJKE KOP KOFFIE ZETTEN

5 WARME TIPS

Goede koffie is geen garantie voor een goede kop koffie. Maar met een paar eenvoudige tips haalt u het optimale uit de koffie.

1. Bewaren

Zuurstof is de grootste vijand van koffie; zodra je de verpakking opent, beginnen de essentiële oliën in de koffie te oxideren en gaat de smaak langzaam achteruit. Bewaar de koffie in de originele verpakking, sluit hem goed af en doe hem in een luchtdichte bak. Bewaar de koffie op een koele, droge en donkere plaats – zelfs licht in van invloed op de kwaliteit van koffie. Houd koffie uit de buurt van warmtebronnen zoals het fornuis, omdat de koffie zo vocht kan absorberen. Koffie bewaren in de koelkast kan een klein voordeel opleveren, zolang het niet in de buurt is van voedingsmiddelen met een sterke geur, zoals kaas en uien.

2. Kies voor een wit filter

Gebruik tijdens het zetten gebleekte witte koffiefilters. Filters gebleekt met zuurstof (geen chloor) zijn milieuvriendelijk. Ongebleekte, bruine filters geven deeltjes af, waardoor de koffie naar karton kan smaken. Het filter kan het verschil maken tussen een goede en een slechte kop koffie.

3. De juiste hoeveelheid

Ongeveer 7 g gemalen koffie per kop (125 ml water). Doe niet te veel koffie in uw koffiezetapparaat, de koffie zal dan alleen maar bitter gaan smaken. Wilt u een sterkere, krachtigere koffie? Schakel over op een meer dark roast.

4. Schoon en vers water

98,2% van een kop koffie bestaat uit water. Daarom heeft de kwaliteit van het water een directe invloed op de smaak van de koffie. Gebruik altijd vers, schoon en koud water. Maak het watercompartiment van uw koffiezetapparaat leeg voordat u nieuwe koffie zet. Zorg er ook voor dat u het compartiment regelmatig uitspoelt.

5. Maak uw koffiezetapparaat regelmatig schoon

Het koffiezetapparaat kan verstopt raken door kalk, melkresten en vet van koffie. Dit tast de smaak aan en kan ook de prestaties van het koffiezetapparaat beïnvloeden. Bovendien kunnen er na verloop van tijd bacteriën ontstaan.